Депутат Нижньовербізької ОТГ впав у яму на власному окрузі

 

За результатами дослідження щодо роботи депутатів Нижньовербізької сільської ради, встановлено, що депутати не завжди виконують вимоги чинного законодавства. Зокрема 2 депутати можуть бути відкликані за підсумками 2018 року, та 10 депутатів – за підсумками першого півріччя 2019 року.   

Що ж не так у роботі депутатського корпусу?

Молодіжною Радою Нижньовербізької ОТГ в рамках співпраці з Програмою DOBRE було надано запит  в сільську раду  з проханням надати інформацію щодо відвідування депутатами сесійних засідань та роботи з виборцями (депутатських прийомів та річне звітування).

Як відомо депутат місцевої ради повинен працювати не лише на окрузі і сесіях, але і в постійних депутатських комісіях ради. Закон України “Статус депутатів місцевих рад” (Стаття 37) зазначає, що депутати місцевої ради повинні відвідувати сесії, проводити прийоми громадян, звітуватися перед виборцями та працювати в постійних депутатських комісіях ради. Відповідно до цієї ж статті Закону  передбачена процедура відкликання депутата місцевої ради, якщо ним не виконуються визначені обов’язки – тобто якщо він пропустив більше половини пленарних засідань чи засідань постійної депутатської комісії. Молодіжна рада Нижньовербізької ОТГ провела аналітичну роботу щодо виконання депутатами Нижньовербізької сільської ради ОТГ у 2018 році та у першій половині 2019 року їх обов’язків, склавши рейтинг депутатів, які можуть бути відкликані за підсумками роботи.

 

Депутати сільської ради,  які можуть бути відкликаними за пропуски

До складу сільської ради Нижньовербізької ОТГ входить 26 депутатів. За 2018 рік відбулося  16-ть пленарних засідань.

За підсумками роботи у 2018 році два місцевих обранців пропустили понад 50% засідань селищної ради. Найбільш пасивними представниками депутатського корпусу за 2018 рік були:  Юрій Досюк – 12 пропущених засідань (75 %); Іван Свишук– 10 пропущених засідань (63%).

У першому півріччі 2019 року сільська рада Нижньовербізької ОТГ провела 9 засідань. Загалом 10 депутатів пропустили більше 50% засідань за цей період.

3 депутати не відвідали 8 засідань: Юрій Досюк (89% пропусків),  Іван Свишук (89% пропусків) та Микола Матійчук (89%). Дмитро Марущак пропустив 7 засідань (78%), а Богдан Кравчук – 6 засіаднь (67%).

Ще п’ятеро депутатів мають по 5 прогулів, що становить 56% пропусків засідань у 2019 році. Це Володимир Миронюк, Роман Сербенюк, Любов Угринчук, Павло Жмундуляк та Марта Чорнюк.

13 обранців у 2018 році пропустили від 25% до 50% сесійних засідань. Микола Матійчук, Володимир Миронюк, Віталій Перлюк – по 8 пропущених засідань (50%). Богдан Кравчук         пропустив 7 засідань   (44%). Роман Сербенюк, Мирослав Жупник, Назар Чукур, Ганна Миронюк пропустили по 6 засідань  (38%). Василь Фучко – 5 пропусків  (31%). Любов Угринчук,  Павло Жмундуляк, Володимир Андрійчук, Дмитро Куник мають по 4 пропуски (25%).

У першому півріччі 2019 року також є четверо обранців, які пропустили від 25 до 50% сесійних засідань. У Мирослава Жупника та  Галини Кузьменчук по 4 пропущених засідань (44%); Василь Фучко та Василь Гушул – не відвідали по 3 засідання (33%);

Варто відзначити, що були і найактивніші депутати за 2018 рік: Валентина Угринчук, Володимир Грекул – вони не пропустили жодного засідання ради; Зеновій Паландюк, Мирослав Назарук  – пропустили лише одне засідання сесії сільської ради. У 2019  році – Василь Лудчак, Валентина Угринчук, Володимир Грекул не пропустили жодного, а Ганна Миронюк, Дмитро Куник, Микола Кобилянський – по одному засіданню ради.

Депутати назвали різні причини відсутності на пленарних засіданнях. Наприклад Роман Сербенюк  запевняє, що не має змоги відвідувати пленарні засідання ради в зв’язку із роботою. “Віддаленість Буковеля понад 100 км від Нижнього Вербіжа. Місце, де  я працюю не дає мені можливості відвідувати сесії”, – повідомляє депутат.

З двома депутатами не вдається зв’язатися взагалі . Ймовірно Юрій Досюк та Микола Матійчук знаходяться за кордоном, так як оператор пропонує зв’язатися із даними депутатами спеціальним способом для зв’язку із абонентами в роумінгу.

Марта Чорнюк пропустила сесії за станом здоров’я. “Я впала в яму на своєму виборчому  окрузі і травмувалася”, – запевняє депутатка.  

Любов Угринчук була відсутня на сесіях ради через роботу. “Я хочу відвідувати сесії, але не можу через постійну зайнятість на роботі”, – каже депутатка.  Любов Угринчук працює директором в Сопівському ліцеї. За її словами вона, як депутат, запропонувала проводити сесії після 17-ї год – проте така пропозиція не знайшла підтримки в стінах Нижньовербізької сільської ради.

Іван Свищук  не відвідує сесії через стан здоров’я, а також повязує  пропуски зі своїм віком (понад 70 років). “Я відвідую сесії тоді, коли є фізична можливість”, – каже Свищук.

Володимир Миронюк та Богдан Кравчук одинаково коментуються свої пропуски сесійних засідань. “Відсутність часу  не дає змоги відвідувати сесії протягом робочого дня до 17:00.” Обидва депутати зайняті роботою за основним місцем праці. Але кожен із них обіцяє в зимовий період активніше відвідувати сесії.

Павло Жмундуляк не відвідує сесії за сімейними обставинами. За його словами, проводить прийоми громадян.   Хоча прийоми громадян в класичному розумінні слова “живого спілкування” вважає “архаїзмом” і  тому проводить прийом громадян з використанням соціальної мережі “Facebook”. Проте також проводить прийоми в інший час.  “Вислуховую людей біля церкви, і жителі  навіть додому до мене приходять”.

Дмитро Марущак  незважаючи на майже ідеальне відвідування 2018 року (пропустив лише 2 із 16-ти  пленарних засідань) в 1му півріччі 2019 року пропустив 5 засідань із 9. Пояснює свою відсутність зайнятістю по основному місцю роботи (Приватне підприємництво) та бажанням скласти мандат депутата. “Подав заяву на складання мандата депутата на сесію Нижньовербізької ОТГ і тому не відвідую сесії ради”. Але все одно найкращий округ в ОТГ це мій округ, де і встановлено LED- освітлення, і асфальт на дорогах і сніг найшвидше прибирають.

Місцева рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються рішення, важливі і необхідні для громади. Приймають рішення депутати на сесійних засіданням шляхом голосування. Чинним вважається те рішення, за яке проголосували більше половини депутатів ради. Сесійне засідання не може бути чинним, якщо у ньому бере участь менше половини обраних до ради депутатів. Депутати зобов’язані брати участь у сесійних засіданнях та не можуть їх пропускати без поважних на те причин.

Згідно відповіді на запит отриманого Молодіжною радою у 2019 через відсутність кворуму не відбулося одне засідання ради .  Причини відсутності депутатів також невідомі для ради. У 2018 році всі сесії Нижньовербізької сільської ради ОТГ  відбулися за присутності належного кворуму депутатів .

 

Де можна ознайомитись з графіками прийому депутатів Нижньовербізької сільської ради ОТГ?

 

Стаття 10, пункт 5 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” зазначає, що депутат зобов’язаний вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців. Ця ж стаття Закону передбачає, що депутат повинен визначити та оприлюднити дні і години прийомів для громадян. Це означає, що депутат місцевої ради має повідомити мешканцям громади про те, коли і де він буде проводити прийом мешканців. На практиці такі повідомлення здійснюються на сайті ради, у соціальних мережах, дошках оголошень і  друкованих ЗМІ.

Як на  старому сайті ОТГ так і на новому  є оприлюднена інформація  про склад ради та номера телефонів депутатів. Тобто існує можливість зв’язатися з депутатами як мінімум через телефонну комунікацію.

 

Згідно ж відповіді на запит інформації про проведення  депутатами прийомів  громадян в 2018-2019 році в сільській раді станом на 19.07.2019 немає.

Проте як виявилося згодом – відповідний графік прийому громадян  прийнятий рішенням сесії 1302-ХХХV/2019 від 01.09.2019 «Про організацію прийому громадян депутатами сільської ради». З вказаним графіком прийому депутатами громадян уже станом на сьогоднішній день можна ознайомитися на офіційному сайті сільської ради nvotg.gov.ua за посиланням.

На цьому фоні дивним виявився коментар депутатки Марти Чорнюк – вона стверджує, що прийом громадян вона не проводить через те, що в сільській раді немає депутатської кімнати. “Прийом громадян я не проводжу, бо в сільській раді немає окремої кімнати депутата”, – пояснює Чорнюк. Але на сайті ради вказано, що саме в приміщенні сільської ради задекларований прийом депутатки. Згідно розкладу вона приймає мешканців кожен другий понеділок місяця з 10:00 до 12:00.

В загальному всі депутати стверджують,  що знають свій графік прийомів громадян та проводять їх не тільки у місцях, згідно графіків, а і біля церков на недільних службах, і вдома, і взагалі будь-де, коли до них звертаються  громадяни.

Депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавства та забезпечувати його реалізацію. Відповідно – не повинен порушувати закони, які регламентують його діяльність. Якщо ж депутат не проводить щонайменше раз на місяць прийом громадян – він сам порушує законодавство.

Хто з депутатів сільської ради Нижньовербізької ОТГ прозвітував за рік роботи перед виборцями?

Депутати Нижньовербізької сільської ради ймовірно нехтують норми українського законодавства, та не звітують перед громадою за кожен рік своєї роботи. Цю інформацію теж підтвердили у відповідь на запит Молодіжної Ради.

Згідно з Законом України «Про статус депутата місцевої ради» (Стаття 16) не рідше, ніж один раз в рік, депутат повинен звітувати перед виборцями округу. Робити такі звіти він може публічно, на зборах селян, під час масових заходів, чи письмово – на сайті громади, у ЗМІ чи соціальних мережах.  Це – пряма вимога законодавства.

Згідно з відповіддю на запит Молодіжної Ради, «інформації про звітування за свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу депутатами сільської ради Нижньовербізької ОТГ  немає »

Депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавства та забезпечувати його реалізацію. Відповідно – не повинен порушувати вимоги законів, які регламентують його діяльність. Якщо депутат ради без поважних причин пропускає пленарні засідання ради, не проводить прийом громадян щомісяця або не звітує про свою діяльність щороку на відкритих зустрічах з виборцями згідно з затвердженими радою графіками – він порушує вимоги чинного законодавства, а також права своїх виборців – мешканців громади.

На жаль жоден із депутатів не представив звіту за роботу 2018 року, проте кожен пообіцяв зробити такий звіт за 2019 рік та представити громаді.

Таким чином депутат місцевої ради наділений широким колом прав та обов’язків, що кореспондуються (тобто співвідносяться) між собою. Свідоме чи несвідоме нехтування прав та обов’язків депутатами суттєво впливає на діяльність ради,  життя окремих громадян та майбутнє Нижньовербізької громади в цілому.

 

Дослідження роботи депутатів Нижньовербізької сільської ради об’єднаної територіальної громади здійснили члени Молодіжної ради Нижньовербізької ОТГ в рамках проекту “Голос громади у місцевому самоврядування. Цей проект у Нижньовербізькій громаді реалізовує громадська організація “Центр Політичних Студій” в рамках Програми DOBRE, що фінансується Агенством США з міжнародного розвиткуUSAID.

Поширити у соціальних мережах